Måløy Musikklag over alle grenser

Måløy Musikklag hadde reist en god del rundt i vårt eget land, men hadde aldri vært i utlandet. 

Tyskland  
1981 var året dette skulle skje for første gang. Laget hadde fått innbydelse fra Kolpingskapelle Kindsbach i Sør-Tyskland som skulle feire sitt 55-års jubileum med en musikkfestival.

I morgengryet onsdag 27. mai startet reisen fra Måløy med en av Nordfjord og Sunnmøre Billag sine turbusser og Inge Mykland som sjåfør. Dessverre passet det ikke for alle medlemmene å være med på denne turen, men for de som var med var det en opplevelse for livet. I årsmeldingen for 1980/81 kan en lese:

”Maken til gjestfrihet som den vi opplevde fra vi ankom Kindsbach rundt midnatt torsdag kveld til vi reiste derfra ca kl 0100 lørdag natt skal en lete veldig lenge etter. Vi hadde inntrykk av at halve landsbyen var møtt fram for å ta imot oss da vi kom, og stort sett hele landsbyen var der og vinket oss av sted igjen. De altfor korte dagene vi var der var fulle av opplevelser. Vi fikk se oss om på Ramstein, Europas største NATO-base, shoppingtur til Kaiserslautern, som er nærmeste storby, mottagelse hos varaordfører i byens rådhus, diverse selskap hos forskjellige vertsfamilier og mye mer.

Fredag kveld skulle Måløy Musikklag stå for programmet i festteltet. Meningen var at vi skulle ha to timers konsert og en time underholdning. Dette dro seg ut, og vi var i ilden mye mer enn tre timer.. Publikum var ”helt med”, og aldri før har vel Måløy Musikklag spilt så bra som under denne konserten. Flere norske som var bosatt i området hadde tatt veien til Deutsch Norwegisher Abend, og de hygget seg sammen med det øvrige publikum i et fullsatt konserttelt. Programmet for underholdningstimen vår inneholdt gammeldans med dansere i bunad, tussefløyte og felespill, leker, dans til eget gammeldansorkester og mye annet. Det sosiale samværet var fantastisk, og det samme var våre vertsfamilier som ikke visste hva godt de skulle gjøre for oss.

Bussturen var lang og slitsom, men vi hadde en alle tiders sjåfør, som sammen med vår egen Bjørn Kvernevik bragte oss trygt både fram og tilbake. Korpsmedlemmene ble bedre kjent med hverandre under denne turen, og det sosiale samværet på hele turen skapte ny glød og giv i korpset som nok vil merkes i fremtiden.” 

Utenlandsturen ga mersmak, men først var det duket for gjenvisitt av Kolpingskapelle Kindsbach. Fra 3. til 6. juni i 1983 var Måløy Musikklag gjester for dette korpset, og det ble gjensynsglede for alle de som hadde vært med på turen i 1981. Medlemmene i KoKaKi var innkvartert privat hos medlemmene i Måløy Musikklag og vi prøvde å gjengjelde gjestfriheten vi hadde opplevd i Tyskland Vi fikk vist dem hva kommunen har å by på, og det hele ble avsluttet med en felles konsert og fest i Samfunnshallen.

England  
Tirsdag 17. juni 1986 kl 0830 var Måløy Musikklag klar for en ny utenlandstur, denne gang til England. Med buss fra Nordfjord og Sunnmøre Billag dro korpset til Bergen, der både buss og 41 musikanter ble lastet om bord i ”Venus”. Kl 1900 startet ferden mot Newcastle. Om bord i båten ble det både spill og sang utpå kvelden og stemningen var høy. Ca kl 1730 den 18. juni satte vi oss i bussen i Newcastle og dro mot det første målet i England – Darlington og Blackwell Grange Hotel. Etter middag der satte en seg i bussen igjen for det første møtet med et engelsk korps i Barnard Castle. Korpset tilhørte en bedrift som laget legemidler. Her ble det velkomstdrink, spilling av begge korps, felles øving i reinlender  og reel og høy stemning før alle var på plass i bussen igjen for å dra tilbake til Darlington.

Dagen etter gikk turen til Catterick Garnison der en skulle møte 14 – 20th King`s Husars Cavelery, ett av flere band i denne militærleiren. Her fikk en oppleve korpset, storband og dixiegruppe under øvelse. Etterpå fikk en se på forskjellige typer av formasjonsmarsj med en utrolig presisjon. Men det ble også tid til en felleskonsert der Bandmaster Sands og Rolf Jakob Vedvik vekslet på å dirigere. Besøket ble avsluttet med grillparty med offiserene.

Kl 1425 kjørte bussen ut av leiren med kurs for Warrington, der korpset skulle innkvarteres på Pattern Arms Hotell, et hotell med Dag Jonny Nybakk fra Raudeberg som hotellvert.

Etter innkvarteringen dro en av gårde til Måløyvennen Geoff Richards m/frue til ”Garden Party”. Det ble typisk engelsk med vin, kjeks og snacks. Etterpå dro vi til fellesøvelse med Warrington Concert Band. Til å leske seg under øvelsen ble det servert pils. Kl 2230 var det retur til hotellet. Noen koste seg så i hotellets bar mens andre fant veien til et diskotek for litt fusisk aktivitet.

Neste etappe på turen gikk fredag 20.06 kl 0900 mot London, men underveis var det stopp ved ”The Royal Shakespare Theatre” ved Stratford-upon-Avon. Her stilte korpset opp fremfor det store teateret og spilte fra marsjheftet. Kl 1530 var en fremme i London og til hotellet The Bellhouse. Etter en rask innkvartering gikk turen videre med undergrunnsbane til London sentrum. Musikerne delte seg i tilfeldige grupper og spiste på forskjellige spisesteder, men etter hvert samlet alle seg ved teateret Royal Drury Lane for å se musikalen ”42nd Street”. Dette ble en fantastisk opplevelse med sang, dans og flotte kulisser.

Etter teaterbesøket bar det ut i millionbyen London og gjennom Convent Garden til undergrunnstasjonen med samme navn. Her var det en større rockekonsert med flere tusen tilskuere, så det var et under at 41 Måløyværinger fant frem i kaoset og kom seg ut av byen med samme tog. Dagen etter dro bussen til Warrington for et lett måltid og så videre til Wigan Pier der korpset hadde en konsert i vind og trafikkstøy. Etterpå var det møte med The Mayor of Warrington med hilsninger og gaveoverrekkelser. Noen tok seg også en tur med en restaurert kanalbåt ”Kitty Wake”  Denne kvelden var det norsk kveld sammen med Wigan Youth Band. Korpset spilte og utvalgte dansepar i bunader viste norsk gammeldans. Bjørn Jensen spilte tussefløyte, og det var bingo og dans. Ved midnatt var en tilbake på hotellet.

Dagen etter var det fridag, og turen gikk til Blackpool, der noen ruslet i sjøkanten mens andre var på tivoli, eller besøkte The Tower og The Ballroom. Om kvelden ble det tid til et lite besøk i privatboligen til Dag Jonny Nybakk med familie.

Mandag 23. juni var dagen for starten på hjemreisen. Etter en handletur i Warrington, satt vi i bussen med kursen mot Newcastle, og kl 1700 var alle trygt om bord i ”Venus” igjen og klar for en ny kryssing av Nordsjøen. Det ble en flott tur tilbake til Norge. Om kvelden var alle samlet i salongen med dans, prat og drinker. Dagen etter var det stille, skyfri himmel, og mange fikk solet seg på soldekket. Turen tilbake til Måløy startet med det samme en var kommet i land i Bergen, og kl 0030 var bussen i Måløy. Nok en fantastisk utenlandstur var over, der samtlige hadde med seg hjem en masse inntrykk. Spesielt var det grunn til å takke reiselederen Jan Otto Hoddevik for en kjempeinnsats under hele turen.

Senere er det blitt flere utenlandsturer med mye spilling, nye bekjentskaper og mange flotte opplevelser: 
31.05–04.06.90 

Tur til Shetland til våre venner i Lerwick Brassband med charterfly fra Florø og et hektisk men vellykket program på Shetland.
18.08–25.08.92 

Tur til Skottland og Edinburgh Military Tatoo. I tillegg tur til Glenlivet sitt whisky-destilleri og flere minikonserter 
26.09–03.10.94 

Tur til Oktoberfestivalen i München med spilling i 2 kirker på veien nedover, og spilling av vårt Tyrolerorkester i et av festivalteltene. 
23.03–02.04.00 

Ny tur til Shetland. Denne gang med Hurtigruta, som også var base for oss under oppholdet. Mye spilling og mye moro. 
29.05–04.06.02 

Tur til Bad Malente i Tyskland, der vi deltok på en musikkfest. sammen med korps fra Nord-Tyskland. Sigrid Husevåg Edler var en språkmektig og dyktig reiseleder på denne trivelige turen. 
22.08- 30.08.07 

Ny tur til Skottland og Edinburgh Military Tattoo med besøk på destilleri og minikonserter.