Enda sterkere med barna i ryggen

Advarsel, åpne i et nytt vindu. PDFSkriv utE-post


Sterkest: Med nissebarna i ryggen beseiret Pippi Langstrømpe (Ingebjørg Kvernevik) Sterke Adolf (Gunnar Domstein) i brytekampen på sirkuset. Foto: Sindre Blålid Kvalheim/Fjordenes Tidende.

Måløy Musikklags prøveprosjekt med innslag fra Skram Skoles Musikkorps på nissefesten kan bli en permanent ordning.

– Vi i Måløy Musikklag synes det var veldig trivelig å ha de med. Det er mange flinke aktører og vi håper at dette var en inspirasjon til dem om å fortsette å spille i korps, sier nissefest-ansvarlig Arve Hjelle i Måløy Musikklag.

Han mener at samarbeidsprosjektet med Skram Skoles Musikkorps vil være positivt med tanke på å sikre at den over 60 år gamle tradisjonen med nissefesten lever videre.

– Vi, som resten av korpsbransjen, sliter med rekrutteringen og i og med at vi begge er janitsjarkorps, så er de det naturlige rekrutteringskorpset til Måløy Musikklag. Den fremtidige levedyktigheten til vårt korps avhenger derfor veldig mye av at Skram Skoles Musikkorps overlever disse kneikene. Når vi da ser at både vi og dem har glede og nytte av at vi gjør dette sammen, så skulle det bare mangle at vi gjentok det, mener Hjelle som legger til at det er et økende behov for barn og unger til enkelte roller på nissefesten ettersom alderssnittet i Måløy Musikklag øker.

Ung og uredd
En av musikantene fra Skram Skoles Musikkorps som fikk mye tid i rampelyset på den 62. utgaven av nissefesten var Andrea Santiago Stønjum (10). Foran 603 fremmøtte spilte hun blant annet rollen som Kaptein Sabeltanns medhjelper «Pinky» og fremførte også låten «Pinkys sang» helt på egen hånd.

– Jeg har i alle fall sett på nissefesten hvert år siden jeg var seks år og jeg sa ja med en gang da jeg ble spurt om å være med, sier Andrea som er forholdsvis scenevant til tross for sin unge alder.
– Jeg har sunget masse før, både på Ungdommens Kulturmønstring og i kirken. Men dette er den største opptredenen jeg har hatt, forteller hun.

10-åringen innrømmer at hun var smånervøs før hun skulle i aksjon, men maktet likevel å gjennomføre sine nummer uten å ty til jukselapper, i motsetning til flere av hennes eldre medskuespillere.
– Nei, jeg brukte ikke jukselapp. Jeg hadde øvd på sangen mye hjemme så det var ikke nødvendig, sier hun.

Andrea, som har spilt kornett i Skram Skoles Musikkorps i ett år, ser gjerne at hun og vennene i skolekorpset får flere opptredener på nissefesten. – Ja, det var veldig gøy så det håper jeg, sier hun.

Variert program som alltid
Temaet for Nissefesten anno 2011 var «Olsenbanden», og Egon Olsen (spilt av Einar Rune Sætren), Benny (Terje Nerland) og Kjell (Sonja Ellefsen) jaktet gullmyntene til både Pippi Langstrømpe (Ingebjørg Kvernevik) og Kaptein Sabeltann (Kjell Gunnar Tennebø) i et forsøk på å skaffe nok penger til å bygge Egon en egen suite på Kulatoppen.

Senere fikk det tallrike publikummet møte både Smurfene, Zorro (Bjørn Kvernevik), Star Wars-figurene Luke Skywalker (Joakim Silden) og Darth Wader (Leif Kåre Holvik), før Julenissen (Gunnar Domstein) avslutningsvis kom trampende gjennom lokalet på treski.

Alle innslagene som vanlig tilrettelagt for nær kjemi mellom aktørene på scenen og de mange feststemte barna i salen, som særlig så ut til å sette pris på seansen da Kaptein Sabeltanns skip «seilte» gjennom salen som en pangstart på den andre og siste akten i showet.

– En førjulstradisjon
Men selv om dette primært er en ettermiddag hvor det meste dreier seg om den yngre garde, tror Arve Hjelle at det ville vært flere enn de yngste som ville blitt skuffet dersom rekken av nissefester stoppet på 62.

– Publikumsoppslutningen er noe av inspirasjonen når vi legger ned så mye arbeid i det. Folk strømmer på og det er et obligatorisk førjulsarrangement for både unge og voksne. Da nissefesten startet på 1950-tallet var det i utgangspunktet en forestilling for barn, men det har utviklet seg til en forestilling for barn i alderen 2 til 90 år. Mange har gått på nissefesten med både barn, barnebarn og oldebarn, og de går fremdeles selv om de nå ikke nødvendigvis har med seg noen fordi det er en tradisjon, sier Hjelle.

Han er ikke beskjeden i sin omtale av arrangementets betydning i lokalsamfunnet:
– Jeg vil påstå at nissefesten er det største lokalkulturelle arrangementet i Vågsøy kommune. Vi har stort sett hatt fulle saler hvert år siden vi startet opp. I Turnhallen måtte man ha to forestillinger mens det i Samfunnshallen har vært 600–650 mennesker hver gang siden vi flyttet dit tidlig på 1980-tallet. Det vitner om et arrangement som er blitt en tradisjon i kommunen og som samler folk. Så uansett hvor travelt det er, så tror jeg at nissefesten vil bestå i en god del år fremover, sier «nissefest-general» Arve Hjelle.

Drar inn på nissefest
Med over 600 betalende er det lett å skjønne at nissefesten er et økonomisk innbringende arrangement for Måløy Musikklag. Og selv om både leie av lokale og utstyr til oppsetningen koster, legger ikke nissefest-ansvarlig Arve Hjelle skjul på at arrangementet er viktig for å få «hjulene til å gå rundt» i korpset.

– Nissefesten er viktig for Måløy Musikklag også økonomisk. Vi er et korps bestående av voksne. Vi skal ikke ha kakelotteri på gatehjørnene eller gå rundt og samle tomflasker. Det må overlates til organisasjoner som ikke har mulighet til å skaffe seg inntekter på annet vis, sier Hjelle.

Sammen med Måløy Musikklags dansegalla er nissefesten hovedarrangementet til korpset når det gjelder å sikre seg inntekter, og Hjelle understreker at det er viktig at kvaliteten opprettholdes på det som leveres fra scenen om de skal kunne fortsette på denne måten. – Vi skal lage lokalkulturelle arrangement som er av en slik standard at folk kommer og betaler sin billett for så å synes at det er så kjekt at de kommer tilbake neste gang, slår Hjelle fast.

 

Saken er skrevet av journalist Sindre B. Kvalheim i Fjordenes Tidende.

 

Se flere bilder hos fjt.no her.